ISAF – Instituttgruppa for Samfunnsforskning

Stilling: EDB Sjef (50%), EDB Konsulent (50%)
Periode: 1986-1988

ISAFJeg startet min karriere i ISAF ved å være sivilarbeider i 6 mnd. Arbeidsoppgavene jeg fikk som sivilarbeider medførte at jeg mer og mer tok ansvar over drift av forskningsrådenes datasystemer. I 1980-årene var Norsk Data regjerende. Drift av Norsk Data’s Sintran maskiner var ingen enkel oppgave selv om ISAF spanderte mange kurs. Norsk Data var et propietært system – åpen kildekode var et ukjent begrep på den tiden. Men systemene gjorde de oppgaver de var satt til; teksbehandling med Notis, statistikkjøring med DDPP og enkle kontorstøttesystemer.

Etterhvert ønsket forskerene andre løsninger enn Norsk Data og «personlige datamaskiner» (PD) ble innført. Dette ga nye utfordringer. Bare det å få utskrift var en komplisert oppgave, for ikke å snakke om å få ut de særnorske bokstavene æøå. PD’ene var i begynnelsen kun med 2*floppy diskettstasjoner, 640 kb RAM og monochrome skjermkort og -skjerm. Prisen var ufattelig høy! SelvGandalf PACX 2000 med kun floppy-stasjoner kunne forskerene kjøre statistikkprogrammet SPSS – et mer  avansert program enn DDPP og tekstbehandling ble utført med WordPerfect. Operativsystemet var MS-DOS.

Det å ha en PD på kontoret var en stor stjerne og et tydelig tegn på at du var en vellykket forsker!

På ISAF testet jeg Windows for første gang. Windows versjon 1 var en «revolusjon» – dog ikke særlig praktisk. For første gang fikk vi WYSIWYG, men det var bare på skjermen – utskriften var definitivt ikke slik skjermen viste. Videre var det en utfordring å rute utskrift til felles skrivere. Det ble invistert i en Gandalf PACX 2000 og jeg gikk på kurs i England.

WordPerfectDette var også tiden hvor «selvgjort er velgjort». Jeg lodded bl.a. RS232 kontakter!

ISAF er i dag innlemmet i «Instituttene i Munthesgate«; ISF og NOVA

ND-500/5000